Mentoraink – Kőszegi Járás

MENTORAINK sorozatot indítottunk április elején, amelyben bemutatjuk munkaerő-piaci mentor kollégáinkat, akik egyéni tanácsadás formájában, személyre szabottan segítik az álláskeresőket a megfelelő munkahely megtalálásában. 

Bemutatásra kerülő kolléganőnk: Szegedi Marietta, munkaerő-piaci mentor

Végzettségemet tekintve szociális munkás vagyok. Az utóbbi 8 évben idősgondozásban dolgoztam, jelenleg GYES-en vagyok. Az álláskeresők támogatásával, mentorálásával kapcsolatos munkaerő-piaci mentori feladat tavaly ősszel talált meg. Számomra a mentori munkának az a leghangsúlyosabb része, ahol az egyéni élethelyzetek feltárása, az esetleges nehézségek, elakadások kezelése, segítése a cél. Gyakran tapasztalom, hogy a hosszú ideje állás nélkül lévők, vagy éppen a GYES-ről, GYED-ről visszatérők kevesebb önbizalommal rendelkeznek, a munka világában szükséges kompetenciáik kissé megkoptak. A legnagyobb siker, amikor a mentori folyamatban látom a megerősödésüket, ahogy újra talajt fognak a lábuk alá, elhiszik önmagukról, hogy képesek ellátni a vágyott munkát is és a családi szerepben való helytállás sem sérül.

Milyennek látod a Kőszegi Járás munkaerő-piaci helyzetét?

A kőszegi járásban, különösen a falvakban gátolja az elhelyezkedést, hogy kevés a helyi munkalehetőség, nehezített a munkahelyekre való eljutás. Ugyanakkor a munkáltatók egyelőre kevés hajlandóságot mutatnak az atipikus foglalkoztatási formák, pl. a részmunkaidő, rugalmas foglalkoztatás, vagy távmunka bevezetésére. Fontos feladatomnak tekintem azt is, hogy a munkaerő megtartását is szem előtt tartva ráirányítsam a foglalkoztatók figyelmét a szemléletváltás fontosságára.

Szerteágazó munkát végeztek mentorként, a tájékoztatáson kívül milyen feladataitok vannak?

Feladataink közé tartozik az álláskeresőkkel és a munkáltatókkal való kapcsolattartás egyaránt. Valamennyi célcsoport számára tudunk segítséget nyújtani, legyen szó önéletrajz készítésében való közreműködésről, állásinterjúra történő felkészülésről, rövid és hosszútávú célok megfogalmazásáról. A munkáltatókkal való kapcsolattartás egyik fontos eleme a szemléletformálás és a tájékoztatás a támogatások feltételeiről. Ahhoz, hogy minél szélesebb körben tudjanak az általunk kínált lehetőségekről, szükség van arra, hogy felkeressünk egyéb szervezeteket is. Gondolok itt a családsegítő szolgálatokra, védőnőkre, baba-mama klubokra, illetve minden egyéb fórumra, melyek által elérhetjük az álláskeresőket.

Mi a Te sikersztorid?

Munkám során gyakran tapasztalom, hogy az álláskeresőknek az első lépéseket a legnehezebb megtenniük a munka világa felé. Az elsődleges cél az, hogy a mentorált kompetensnek érezze magát, képviselni tudja érdekeit, valamint, hogy elhelyezkedése után meg tudja tartani az állását, beilleszkedjen a munkahelyi közösségbe. A mentori munka sikeressége többtényezős, sok összetevőn múlik. Számomra a legnagyobb ösztönző erő az, ha végig tudom kísérni az álláskeresőket ezen az úton, meg tudjuk beszélni a felmerülő problémákat, együtt tudunk örülni a sikereknek.

Hol vagy helyileg elérhető azok számára, aki személyesen szeretnének megkeresni?

Kőszegen a Paktum Irodában, a Jurisits tér 13. szám alatti épületben vagyok elérhető, de célszerű telefonon előtte bejelentkezni, mert a munkám gyakran külső helyszínre szólít, így nem állandó jelleggel vagyok elérhető itt.

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa