Több száz vasi álláskeresőn segített az elmúlt években a megyei foglalkoztatási paktum

Sajtónyilvános projektzáró rendezvény volt a vármegyeházán, a vármegyei TOP paktum eredményeiről számoltak be a konzorciumi tagok.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke felidézte a kezdeteket: a 2016 óta futott, és most lezárult, konzorciumban megvalósított programot kétszer is kibővítették időközben. 2021-ben 241, majd 2022-ben további 250 millió forinttal egészült ki és végül több, mint 1 milliárd forintosra nőtt a keret. Több minden változott a projekt környezetében, de végül a kitolódott határidővel megvalósult célok sikert hoztak.

Dr. Telek Miklós, a Vas Vármegyei Kormányhivatal kabinetvezetője kihangsúlyozta: a kormány biztosította a kezdő forrást, hiszen a törekvéseivel összhangban voltak a célok. Köszönetet mondott a közreműködőknek, és elismerően állapította meg, hogy a projekt során széles partnerségek alakultak a munkaerőpiac szereplői között.

A projekt részleteit dr. Balázsy Péter vármegyei jegyző ismertette. Aláhúzta: a foglalkoztatási paktum volt a legelső projekt az előző, 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból indult el Vasban. A célok világosak voltak: kiszélesíteni a foglalkoztatottságot a megyében, növelni ezáltal a gazdaság teljesítőképességét és felszámolni a perifériákat, vagyis a legelmaradottabb térségeket is felzárkóztatni ebben a kérdésben. Mindezt képzésekkel, különféle munkaerőpiaci szolgáltatásokkal és programokkal igyekeztek elérni, ráadásul úgy, hogy közben feje tetejére állt a világ – munkerőpiaci és gazdasági szempontból. A megye méretéhez, mutatóihoz képest komoly támogatásban részesült a projekt. A nyolc év alatt Szombathelyen, az észak-vasi, a dél-vasi körzetben, valamint a megye összes többi kis- és közepes településén, tehát négy különálló programban végezték a teendőiket a konzorciumi partnerek, és elmondható, hogy jól, hatékonyan sikerült felhasználni a forrásokat.

A számokat, eredményeket Rodler Tamás, a Vas Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője osztotta meg a közönséggel. Azzal kezdte, hogy 2016-ban egy kedvező időszakban indult a munka, amikor alacsony volt a munkanélküliség, még az is kihívás volt, hogy kellő számú rászorulót bevonjanak a programba. Aztán végül a tervet túlteljesítették: 737 fő vett részt a paktum programjaiban (szemben a tervezett 629-cel), összesen 352-en jutottak álláshoz (a vállalás 305 fő volt), és ami külön siker, hogy 323 embernek még hat hónap után is fennállt a munkaviszonya (239 volt a minimum elvárás), tehát a segítségnyújtás tartósnak bizonyult. Zömében a tartós munkanélküliséggel fenyegetett személyeket szólították meg, de jelentős arányban vettek részt a programban az inaktívak és a 30 év alatti pályakezdők is.

A megvalósítás tapasztalatairól Breznovits István, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. képviselője számolt be a projektzárón. Kiemelte a partnerség kiterjesztésének fontosságát, és azt mondta, külön siker, hogy a látszólag bonyolult – több területi egységet felölelő – programban a résztvevők észre sem vették, hogy honnan és mi módon érkezik a támogatás. A lényeg az ember volt, és az, hogy lehetőséghez jusson. Utalt rá: legyen bármilyen jó a munkaerőpiaci helyzet egy térségben, mindig akadnak, akik segítségre szorulnak ahhoz, hogy önmaguk és a társadalom számára hasznosak lehessenek. Ezért nagy a jelentősége, hogy összesen 2000 emberrel kerültek kapcsolatba az évek során ebben a projektben. Szólt még arról is: a vállalkozói szektorban nagy volt a fogadókészség. Úgy tapasztalta, nem csupán a támogatás folyósítása miatt alkalmazták a rászorulókat, ezeknek a kapcsolatoknak a többsége tartós maradt. Örömteli, jegyezte meg, hogy az egyéni vállalkozást indított résztvevők sem szüntették meg működésüket a projekt lezárulta után, tehát életképesek voltak, a munkát folytatják.

A program az új ciklusban, a TOP Plusz keretein belül folytatódik.

 

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa