TOP kisokos -munkaviszony megszüntetése

A Dél-Vasi Foglalkoztatási Paktum Iroda állandó rovatot indított a havi szinten megjelenő helyi újságjukban. Mivel az egész megyére jellemző, hogy TOP programjainkkal elsődleges célunk segíteni a megyében állást kereső munkavállalók és munkáltatók egymásra találását, ezért közzé tesszük honlapunkon is ezeket az írásokat.

TOP kisokos soron következő témája a munkaviszony megszüntetése, Papp Felber Anita mentor kolléganőnk összeállításában.

Minden munkahelyen eszünkbe jut, hogy váltsunk, esetleg akkor is, ha jól érezzük magunkat. Ennek több oka lehet. Esetleg rajtunk kívül álló (pl.: ápolnom kell valakit) és lehet akár a kihívások csökkenése is. A legtöbben azonban ennél egyszerűbb okból készülnek felmondani, anyagi okok, megbecsülés hiánya. Mielőtt meglépnénk ezt a döntést hivatalosan is, jó, ha tudjuk a következőket.

A munkaviszony megszüntethető a következőképp:

  • Közös megegyezés
  • felmondás
  • azonnali hatályú felmondás

Felmondani munkáltató és munkavállaló is tud. Azonban a munkáltató esetében vannak bizonyos pontok, amikor a felmondással nem élhet. Ilyen, amikor a munkavállaló várandós vagy szülési szabadságon van. Persze a várandós állapotot célszerű írásban bejelenteni. Ide tartozik az is, amikor a gyermekünk gondozása céljából veszünk igénybe fizetés nélküli szabadságot. A katonai szolgálat idejére is vonatkozik ez a szabály és akkor is, ha a reprodukciós eljárással összefüggő kezelésben vesz részt a munkavállaló.

Munkáltató a felmondását köteles indokolni, ha ezt nem tette meg, akkor kérdezzünk rá.

A felmondási idő munkahelyenként eltérő lehet. Alap esetben 30 nap és legkorábban a felmondás közlését követő első napon kezdődik. Itt lehetnek egyéb esetek (táppénz, fizetés nélküli szabadság) ezeknek nézzünk utána. A felmondást követően bizonyos esetekben végkielégítés jár a munkavállalónak. Ennek részletes szabályai a Munka Törvénykönyvében megtalálhatóak (47 §).

Azonnali hatályú felmondás esetén kicsit más szabályok vannak érvényben. Ezt akkor szokták alkalmazni, ha lényeges kötelezettség mulasztása történik, vagy magatartási szabályt súlyosan megszeg valaki. Próbaidő alatt azonban indoklás nélkül felmondhat mindkét fél.

A munkaviszony megszüntetése előtt azonban gondoljuk végig, hogy a fennálló probléma orvosolható-e, tettünk-e erre vonatkozóan lépéseket, beszéltünk-e a konfliktusokról az érintettel? Sok esetben elég egy hosszabb szabadság vagy egy őszinte beszélgetés a vezetővel. Hiszen a kiégés sok munkakörben jelentkezhet (ezek tüneteiről később írok majd). Ha mindezek sem segítettek és elhatároztuk magunkat, abban az esetben is járjunk el jóhiszeműen, szabályokat betartva, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk újra kapcsolatba ezzel a munkáltatóval.

Az írás természetesen nem tartalmazza mindegyik jogszabályt és minden eshetőséget, amik egy felmondás alatt szóba kerülhetnek. Amennyiben szüksége van  – akár jogi  – segítségre keresse fel a térség mentorait, vagy a Paktum Irodát!

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa