Sikertörténet – Biztonság a kezdő vállalkozásoknak

Sikertörténetünkben Sz. Gyarmati Ildikót – ismertebb nevén Tücsit mutatjuk be, aki fodrász vállalkozóként dolgozik. Története kitűnő példa arra, hogyan lehet egy kétgyermekes édesanyának a családot és a munkát megfelelő logisztikával összeegyeztetni, és elmeséljük azt is, milyen szerepe volt az (újra)kezdő lépésekben a paktumban dolgozó mentorunknak.

Szegedi Marietta mentorunk javaslatára látogattunk el ebbe a nagyon igényesen berendezett fodrászatba Horvátzsidányba, amely a vállalkozó családjának házában, a télikertből került kialakításra. Tücsi korábban Kőszegen egy frekventált helyen levő, közkedvelt szalonban dolgozott, így adódik a kérdés, hogy miért helyezte át otthonába, ebbe a kis faluba a vállalkozását?

-Tizenöt évvel ezelőtt már egyszer megpróbáltam ebben a formában dolgozni, de több nehézségem is adódott, akkor úgy gondoltam, hogy soha többet nem leszek vállalkozó.
Amikor a második kisfiam is első osztályos lett, szerettem volna több időt vele tölteni, tanulni, készülni az iskolára, ahogy a nagyobb fiúval is tettem korábban. Az előző munkahelyem sokat dolgoztam, így tudtam, hogy ez nehezen menne, ha visszamennék hasonló foglalkoztatási formába. Ezért úgy döntöttem, hogy ismét megpróbálom a vállalkozást, de azzal is tisztában voltam, hogy segítség nélkül nem tudom, nem merem megtenni a kezdő lépéseket. Akkoriban egyik kolléganőmtől hallottam a paktum támogatásról, amely kapcsán aztán megismerkedtem Mariettával és elkezdődött a vállalkozásom kiépítése.

Marietta folytatja a közös történetüket:

– A vállalkozás és a támogatás indításakor számos kérdés merült fel az ügyintézés menetével, valamint az egyéb teendőkkel kapcsolatban. Például, hogy hogyan kell tárolni a tisztítószereket, veszélyes anyagokat, hova, hogyan kell elhelyezni a tűzoltó készüléket, vagy ha ellenőrzést kap a vállalkozás, akkor milyen dokumentumokat fognak kérni, mit fognak megnézni. Igyekeztem mindennek utána járni, többek között bementem Szombathelyre a Népegészségügyi Hivatalba és az információk mellett hoztam magammal nyomtatványokat is, amiket aztán együtt töltöttünk ki. Ez nem csak Tücsi miatt volt fontos, hanem hasznossá vált a későbbiekben több kezdő vállalkozónál. Együtt találtuk ki, hogyan tudja a vendégkört kiépíteni, illetve kibővíteni. Fontos volt számomra, hogy figyelembe vegyem mentoráltam személyiségét, azt, hogy melyik lehetőséggel tud vagy szeretne élni. Tücsi a hagyományos „reklámot” szereti, azt ha szájról szájra terjed a híre, ez azonban kevésnek bizonyult, ezért névjegykártyákat és ajándékutalványokat készíttetett, melyeket pl. kozmetikákba, kisboltokba helyezett el Kőszegen és környékén. Kiegészítésként azért az internet adta lehetőséget is kihasználta és a báli szezonban ajándékutalványt is nyerhettek a résztvevők a fodrászatba.

El kell mondani, hogy nagyon kellemes környezetben található a fodrászat, kreatívan berendezett az üzlet, ahol minden részletre odafigyeltek a kialakításkor. Tücsi mesél arról is nekünk, hogy bár még tart a paktum támogatási időszak, de folyamatosan számol és tervez, szeretne például egy új búrát, gőzvasalót, igyekszik minőségi anyagokat vásárolni a munkájához már az indulástól kezdődően. Tervei között szerepel, hogy a parkolót is szeretné bővíteni, csinosítani.

Mi, paktumosok tudjuk, hogy nem minden vállalkozás tudja a működését a támogatás lejárta után is folytatni, de Tücsi esetében látszik, hogy nagyon tudatosan használta és használja ki a lehetőségeket és az időt és mer segítséget kérni, ha szüksége van rá. Mindemellett pedig a gyerekeivel is több időt tud tölteni, látogatásunkkor érkeztek épp haza a gyerekek az iskolából, így velük is megismerkedtünk.

Mit jelent egy kezdő vállalkozó számára a mentormunka kérdésünkre gondolkodás nélkül válaszolja: BIZTONSÁGOT! És hozzáteszi, hogy a vállalkozás későbbi működtetésekor is hasznos lenne a mentori támogatás.

 

Örülünk, hogy segíthettünk!

Sok vendéget és csodás hajkreációkat Tücsi! Váljon valóra minden vágyad, elképzelésed!

Biroszné Móritz Zsuzsanna

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa