Mentoraink

MENTORAINK sorozatot indítunk, amelyben bemutatjuk munkaerő-piaci mentor kollégáinkat, akik egyéni tanácsadás formájában, személyre szabottan segítik az álláskeresőket a megfelelő munkahely megtalálásában.

Elsőként Breznovits István ügyvezetővel beszélgettünk.

Hogy kapcsolódnak a mentorok a megyei foglalkoztatási együttműködésekhez?

Négy foglalkoztatási együttműködési paktum működik a megyében: a Szombathelyi Járási Foglalkoztatási Paktum; a Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum , amelyik az egész megyét érinti; és van két helyi: az egyik az Észak-Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum  (a Kőszegi-járást, a Sárvári-járást és a Celldömölki-járást fogja össze), a másik, a Dél-Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum  (a Szentgotthárdi-járást, a Körmendi-járást és a Vasvári-járást fogja össze). A Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft-hez három foglalkozási együttműködés szolgáltatása kapcsolódik: az északi, a déli és a megyei. Mind a hat járásban van elérhető mentorunk, akik felelősek azért, hogy az ott élő munkanélküliket és a cégeket is tájékoztassák. Folyamatosan gyűjtjük a munkáltatókról az információkat, tartjuk a kapcsolatot velük, azért, mert ez az egész foglalkoztatási együttműködés lényege, hogy egy keresletvezérelt módon próbáljunk meg az álláshoz jutást segíteni azoknál, az embereknél, akik alapvetően hátrányos helyzetűek.

Mi a mentorok feladata?

Próbáljuk segíteni az elsődleges munkaerő-piacra jutást, ebben alapvetően a gazdasági szereplők a legfontosabbak, azon belül is a kis- és a középvállalkozások, hiszen a nagyvállalatok sok esetben nem is igényelhetik az ilyen jellegű támogatásokat. Ráadásul nekik adott esetben komplett hr-osztályuk van, tudnak önállóan hirdetni, toborozni, nekik megvannak azok az eszközrendszereik, amelyekkel el tudják érni a munkakeresőket. Azonban minél kisebb egy vállalkozás, erre annál kisebb a lehetőségük. Hr-csapat híján adott esetben az ügyvezető vagy a könyvelő intézi ezeket a teendőket. Nekik próbálunk meg segíteni elsősorban, hogy megtalálják a kapcsolatot a munkát keresőkkel. Ebben a folyamatban szükséges lehet, hogy  a hatályos törvények szerinti támogatáshoz – bérköltség, bértámogatás, foglakoztatási támogatás, utazási, lakhatási, képzési támogatások –  is jussanak. A mi munkánk nagy része arra tevődik, hogy mivel ezek a támogatások kormányhivatali adminisztráción keresztül érhetők el; mi azt segítjük, hogy mind a munkavállalókat, mind a cégeket ezekhez az információkhoz hozzájuttatjuk, illetve, ebben az adminisztrációs folyamatban támogatjuk őket. Továbbá, sokszor azt érezzük, hogy a munkanélküliek – még adott esetben egy állásbörzén is – “el tudnak veszni”, ezért, mentoraink ott is segítenek megkeresni azt a munkáltatót, aki a képzettségük alapján feltehetőleg tud nekik segíteni, munkát ajánlani.

Ha valaki szeretne tanácsadásért a mentorokhoz fordulni, hol keresheti fel őket?

A mentorok járásonként elérhetőek, általában a foglalkoztatási hivatalokban vagy az azokhoz közel lévő irodákban fogadják az ügyfeleiket. A terepmunka nagyon fontos része a feladataiknak: próbálunk különböző célcsoportokat elérni, elsősorban a fiatalokat, a GYES-ről, GYED-ről visszatérő édesanyákat, a 30 év alattiakat, az 50 év felettieket, a megváltozott munkaképességűeket inaktívakat, tartós munkanélkülieket.

Milyen szempontok alapján választják ki a mentorokat?

Két fontos szempontot tartottunk szem előtt, az egyik az, hogy a pályázati konstrukcióban szerepelt egy jogszabály, amely előírta azt a végzettségi kötelezettséget és tartalmat, amit elvártak a a mentor állás betöltőjétől. Általában ez felsőfokú, valamilyen szociális és annak határterületével foglalkozó végzettséget jelent: például pedagógus vagy szociális munkás, szociálpedagógus. Olyan emberekre van szükség, akik megértik és ismerik azokat a problémákat, amelyeket az adott célcsoport hordoz. Másik pedig a rátermettség volt, hogy valóban ezekkel a kompetenciákkal rendelkezzen, akár pl. családsegítőben eltöltött idő, ilyen jellegű programokban való részvétel is erősítette a jelentkező melletti döntést. Azt tapasztaljuk, hogy ez nagyon fontos pontja volt a kiválasztásnak és jó döntésnek bizonyult, hiszen mind a kapcsolatteremtés vonatkozásában: a munkanélkülivel, a cégvezetővel vagy akár a hivatalban dolgozó ügyintézőkkel való kapcsolattartás megkívánja azt, hogy nagyon jó kommunikációs, kapcsolatteremtő és empátiás készséggel rendelkezzen a mentor, megértse a másik ember problémáját, de azért a gazdaságban is eligazodjon. Ez egy nagyon komplex látásmódot, gyors reagálást, folyamatos munkát igényel. Lényeges szempont volt az is, hogy a mentor az adott járásból jöjjön, a helyi szintű ismeretség nagyban segíti a munkájukat. 

Nemes Judit

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa