TOP kisokos – munkaszerződés

A TOP kisokos következő témája a munkaszerződés. Papp-Felber Anita mentor kolléganőnk röviden összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Ha személyes tanácsadásra van szüksége a témában, keresse Vas megye járásaiban mentor kollégáinkat!

A munkába állás – legyen az egy hosszabb kihagyás után, vagy csak egy váltás következménye – mindig felelősségteljes hozzáállást kíván. Amikor megkapjuk a pozitív elbírálásról a hírt, még nem dőlhetünk hátra nyugodtan. Sőt! Azon kívül, hogy egy új munkahely milyen etikai és morális viselkedést kíván, nagyon fontos, hogy minden szóbeli megállapodásunkat írásba is fektessük le. Ennek két nagyon fontos dokumentuma a munkaszerződés, és a munkaköri leírás. Most a munkaszerződésről írok pár sort a teljesség igénye nélkül.

A munkaviszony magával a munkaszerződéssel jön létre. Hogy mit is kell tartalmaznia egy munkaszerződésnek? A kötelező adatokon kívül a feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló  alapbérében és pontos munkakörében is. A másik nagyon fontos pontja, hogy amennyiben határozott munkaviszonyról beszélünk, a munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkaviszony tartalmát. Ha ez nem történt meg a szerződésben, akkor a munkaszerződés határozatlan.

Egyéb fontos tartalmi elemek:

  • a munkavégzés helyét is ki kell jelölni és belefoglalni a szerződésbe,
  • a munkaviszony munkaidejét, napi, heti vagy havi jelölésben,
  • próbaidő kikötése nem kötelező, azonban ez maximum 3 hónap lehet,
  • egyéb juttatások, vagy alapbéren túli munkabér,
  • maga az elszámolás módja: utalás, az mikor kerül teljesítése, ennek gyakorisága,
  • a munkaköréhez tartozó feladatok,
  • valamint, hogy ki a munkáltatói jogkör gyakorlója.

Ezek a pontok egy hétköznapi, általános munkaszerződéshez köthető tartalmak. Ezek mellett bármi más is belefoglalható, és bizony egy speciális munkakör vagy helyszín ezt meg is követeli.

A munkaszerződésből minden körülmények között kapnia kell a munkavállalónak is egy minden fél által aláírt példányt, ettől ne tekintsünk el. Kérjük el a munkaadótól, ha nem kaptuk meg. Tudom, hogy elcsépelt ilyet mondani, de mindig olvassuk el, mit is írunk alá. Nem biztos, hogy a munkáltató mindenre emlékszik, vagy esetleg beleírt valamit, amire mi máshogy emlékszünk.

A munkaidő kezdetének napja szintén benne van a munkaszerződésben, amennyiben ez hiányzik, abban az esetben a kezdő nap a munkaszerződés keltezésének napja. Erre azonban illik rákérdezni mivel sok helyen van betanulás, ami nem biztos, hogy a kezdeti időszakokban napi 8 órát igényel. Itt újra le is fixálhatjuk a megjelenés módját (pl.: ruházat) vagy ebédidő hosszát.

A felek a munkaszerződést bármikor módosíthatják, persze kizárólag közös megegyezéssel. Egyhangúan nem.   A   munkaszerződés   módosítására   ugyanazok a szabályok vonatkoznak,  mint  a  megkötésére.  Ilyen  esetre  nem gyakran van példa, általában munkaidő változás okán, vagy a munkavégzés  helyének  megváltozása  ad  erre  okot.  Ha ilyen van, és nem kaptunk új szerződést, ezt mindenképp jelezni szükséges.

„A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és  a  tisztesség  elvének  megfelelően  kell  eljárni,  továbbá  kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.” – Munka Törvénykönyve

 

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa