Sikertörténet – Kettős szerepben: önkormányzati vezető és vállalkozó

A megyében működő paktum projektek bár lassan indultak 2017-ben, de annál nagyobb sikerrel folytatódtak. Hogy kik és milyen támogatásban részesültek, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és legfőképpen hogyan alakultak az emberi kapcsolatok, együttműködések arról szól a SIKERtörténet sorozatunk.

Ez alkalommal Varga Sándor répcelaki alpolgármester, VJS Transz Kft. ügyvezetőjének a történetét meséljük el.

Május 11., erre a napra kaptam meghívást Jánosházára 2017-ben, ahol a kisvárosok találkozója volt. Itt röviden tájékoztattam a megjelenteket arról, hogy majd milyen lehetőségek lesznek foglalkoztatásba vonások, vállalkozóvá válási támogatások és képzések terén. Néhány nap múlva csörgött a telefonom, Szabó József, Répcelak polgármestere hívott, hogy szeretne meghívni a május 30-án Répcelakon tartandó éves találkozójukra, ahol a település vállalkozói is részt vesznek és lenne lehetőség arra, hogy a paktum programról is beszéljünk. Kiderült, hogy Varga Sándor alpolgármester úr volt a jánosházi eseményen és ő tett említést arról, hogy ezzel a témával érdemes lenne foglalkozni.

És valóban érdemes is volt, és innentől fel is gyorsultak az események és beindult a gépezet. Most már Zsédenyi Tímea mentor kolléganőmmel együtt, ismét találkozót beszéltünk meg alpolgármester úrral.

És a továbbiakban mesélje Varga Sándor maga, hogy hogyan látta ő a lehetőséget.

– Mielőtt kapcsolatba kerültünk volna egymással már az önkormányzatnak volt foglalkoztatási együttműködése, amit szintén paktumnak hívtak, akkor a répcelaki nagyobb vállalkozásokkal kötötte az önkormányzat, foglalkoztatás elősegítése céljából – mondja Sándor. A jánosházi találkozón hallottak így nem voltak teljesen újak számomra, ráadásul vállalkozóként is igyekeztem akkoriban is folyamatosan tájékozódni a lehetőségekről.

Itt kell elmondanunk, hogy Sándor 2 testvérével együtt 10 éve vezet egy 25 éve sikeres, jelenleg főleg személyszállítással foglalkozó vállalkozást.

De folytassa a történetet Sándor:  – Jelenleg olyan időszakot élünk Répcelakon is, hogy mind az önkormányzathoz, mind pedig a vállalkozásba nehéz megfelelő embert találni, egyáltalán munkavállalót nehéz találni. Az önkormányzatnak kötöttebbek a lehetőségei a támogatási lehetőségek igénybevétele során, hiszen a kötelező feladatokra, amikhez más állami támogatás is társul, nem tudtunk igénybe venni újabb támogatásokat. Közben azonban történt egy előrelépés ezen a téren azzal, hogy az önkormányzat 100%-ban saját tulajdonú Kft.-t alapított, ahol aztán már tudtunk élni a paktum támogatások igénybevételével. Vállalkozás esetében pedig a munkakör specialitása okoz problémát a mi esetünkben. Szóval minden eset egyedi. Ezeknek a helyzeteknek a kezelésében nagyon nagy segítség nekünk a mentorral való együttműködés, amire nem tudok más szót használni, minthogy KIVÁLÓ. Fontos számomra, hogy van egy folyamatos nyomonkövetés, visszaigazolás, esetleg olyan problémákat is észre tud venni a mentor, amit a tulajdonos nem, különösen olyan munkakörök esetében, mint a sofőrök, akik állandó mozgásban vannak. Jó az is, hogy a munkavállalók felkutatásában ennyire aktívan részt vesz. Külön említésre méltó, hogy nem hivatali közegbe kell bemenni, hanem egy kötetlen kapcsolatban lehet egyeztetni a mentorral, nevesítve ez esetben, Timivel.

Ennél a pontnál Timi megemlíti, hogy a teljesség kedvéért el kell, hogy mondják, hogy a sárvári kirendeltség ügyintézőivel is nagyon jó, rugalmas a kapcsolatuk, ami nélkül nem lenne ilyen jó a történetük.

Aztán egymás szájából veszik ki a szót, szóba kerül még állásbörze, fórumok, különböző rendezvények, amelyek nagyon jók, hogy vannak. Ha lejár a pályázat, lenne-e igény további támogatásokra kérdésünkre Sándor határozottan és azonnal válaszolja, hogy igen, bár tudja, hogy szűkül a lehetőség. Elmondja, hogy az ő vállalkozásuk esetében az oktatásokra lenne még nagyobb igény, főleg a munkaerő-piaci igényre épített képzésekre lenne leginkább szükség.

Aztán beszélgetünk még egy kicsit az atipikus foglalkoztatásról. Sándortól megtudjuk, hogy az önkormányzatnál is találkozhatunk rugalmas foglalkoztatással, van törzsidő, a többi idővel rugalmasan gazdálkodhatnak a dolgozók. Vállalkozásban kicsit nehezebb a menetidők miatt, de ennek ellenére is sikerül megoldani a rugalmas beosztást.

A munkavállaló diktál, muszáj alkalmazkodni jelenti ki Sándor, amit Timivel mi csak megerősíteni tudunk, máshol is ezt tapasztaljuk. Megállapodunk, hogy fontosak mára az anyagi juttatásokon kívül a családi hétvégék, családi csapathoz tartozás érzés kialakítása, a céghez való lojalitás központi témák lettek napjaink foglalkoztatásában. Az önkormányzat például nem tud akkora béreket fizetni, mint a cégek. Timi veszi át a szót, hogy meg kell említeni mindenképpen azt a pozitív hozzáállást, ahogy a munkavállaló kiválasztásának kérdését az önkormányzat kezeli, nyitottak minden helyzetre, és elmondható, hogy ha nem is lett minden találkozásból foglalkoztatás, de mindenki kapott esélyt

Meghosszabbított próbaidő, mondja Sándor. Menet közben jönnek rá az érintettek, hogy kölcsönösen jól jár mindenki.

És még beszélgetnénk tovább is, de mindenkinek mennie kell a következő programjába. De azért nem sajnáljuk, hogy most nem tudjuk folytatni, mert mindhárman tudjuk, hogy a történet folytatódik, olyan szakmai, emberi kapcsolat alakult ki közöttünk, hogy fogunk mi még találkozni.

Bevonások, támogatások számokban:

Önkormányzat: 1 fő ,  +1 fő – Répcelaki Városüzemeltetési és Szolgáltató Nonprofit Kft-nél

Vállalkozás:    2 fő 

Helyi kis vállalkozók, akik támogatásban részesültek: 6 vállalkozás- 7 fő támogatott foglalkoztatása

Biroszné Móritz Zsuzsanna

szakmai vezető

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa