Találkozás egy hús-vér virtuális asszisztenssel

A ma ismert foglalkozások akár fele-kétharmada is eltűnhet, halljuk egy ideje és számos új fog születni, ilyen új szakma a virtuális asszisztens is. Sikertörténet sorozatunk révén most egy hús-vér virtuális asszisztenssel találkoztunk személyesen. Arról kérdeztük, hogy egy okleveles közgazdász, akinek biztos munkahelye van, miért dönt úgy, hogy új utakat keres.

 

Egy multinacionális vállalatnál dolgoztam – meséli Korcsog Martina, amikor Kántor Ildikó, a paktum mentora megkeresett azzal a céllal, hogy tájékoztasson a paktum támogatási lehetőségekről. Újszerű hozzáállás volt ez, nagyon tetszett nekem, hogy a „hivatal” ennyire együttműködő (hivatal: így azonosították Ildikót és kormányhivatali kollégáját). Nagyon sok hasznos információt kaptunk Ildiéktől, örültünk és hálásak voltunk a támogató közegért. Találkozásunkkor elmeséltem, hogy tervezem a felmondásomat, és egy új szakaszt készítek elő az életemben, vállalkozóként szeretnék tevékenykedni. Akkor már megtaláltam a virtuális asszisztenciát, mint atipikus foglalkoztatási formát, pontosan tudtam, hogy mit és hogyan szeretnék csinálni.

ldikó veszi át a szót, hogy elmondja – önkormányzati hivatalnál dolgoztam korábban, akkori munkámból ismertem Martinát és a saját kft.-jüket, miután jelenlegi munkám során feladatom a vállalati kapcsolattartás is, így egyértelmű volt, hogy a korábban ismert cégeket felkeresem. Szimpatikus volt Martina tudása, amivel rendelkezik, a nyitottsága, a lelkesedése, a modern felfogása, a virtuális asszisztencia ötlete, így természetes volt számomra, hogy mindenképpen jó lenne segíteni neki az új útja során is.

Persze adódik mindannyiunkban a kérdés, hogy innen, hogy vezetett az út a virtuális asszisztenciáig. Martina mosolyogva beszél erről az időszakról – Multinál dolgozva sokszor gondolkodtam azon, hogy miért termelem másnak a profitot, a szaktudásomat miért nem a saját vállalkozásom boldogulására és a saját örömömre használom fel. Ez a gondolat vezetett oda, hogy fókuszáltan keressem a lehetőségeket, annak érdekében, hogy azzal foglalkozhassak, amit igazán szeretek csinálni, olyan rugalmas keretek között, ahogyan nekem a legjobb. A kulcsszavak a gondolataimban: táblázatok, függvények, diagramok, automatizáció, vizualitás, vállalkozók döntéselőkészítésének a támogatása, azaz a controlling, rugalmasság, élhető munkakörnyezet, énidő, home office. Kutakodtam, hogy mi az a keret, amibe beleilleszthető a lehető legtöbb az előbb felsoroltakból. Kis keresgélés után találtam egy nagyon érdekes cikket a modern munkavállalás egyik alternatívájáról, a virtuális asszisztenciáról. Fontos, hogy mi is hús-vér emberek vagyunk, csak az online térben tevékenykedünk: az otthonainkból internet, laptop és telefon segítségével a távolból segítjük a vállalkozásokat.  Szabadúszó vállalkozóként képzeltem el magamat. Felmértem, hogy konkrétan az én szaktudásommal végezhető tevékenységekre van-e erre kereslet, olvasgattam, kutatást végeztem a vállalkozó ismerőseim körében arra vonatkozóan, hogyan viszonyulnak az adminisztrációhoz. A legtöbben nem kedvelik, ezért megkérdeztem, hogy szeretnének-e segítséget, kiszerveznék-e. Sokszor volt igen a válasz. Ezzel egyidőben megtaláltam a virtuális asszisztensek Facebook csoportját, amely komoly szakmai segítséget nyújtott, valamint biztosít egy keres-kínál „munkabörzét”, mely által a megbízók és a virtuális asszisztensek könnyen egymásra találhatnak. Kiderült, hogy a csoport adminisztrátorával, aki mára a virtuális asszisztensek mentora lett, ugyanazokat az elképzeléseket valljuk: nőként is jogunk és lehetőségünk van érvényesülni a munkaerőpiacon, a 21. századi munkastílust preferáljuk, mindannyian megérdemeljük, hogy azzal foglalkozzunk, amiben örömünket leljük, mindezt rugalmasan az életmódunkkal összhangban, online.   Ez a koncepció volt az, ami arra sarkalt, hogy mindenképpen vágjak bele.  A kutatásom persze nem lett volna teljeskörű, ha nem tájékozódom a feltételekről: szabadúszó, vállalkozással rendelkező szakemberek, akik munkaidejüket, feladataikat maguk határozzák meg. Tudni kell, hogy itt is elengedhetetlen a szakmai tudás, referencia, tapasztalat. Én közgazdász mester diplomával rendelkezem, több vállalkozásnál megfordultam, mindenhol sokat tanultam többek között a szakmáról és a munka tiszteletéről. Ezt az tudásanyagot kamatoztatom most, persze emellett folyamatosan képzem magam, hiszen az új technológiákat, a szakmai változásokat nekem is követnem kell és szükséges is beépítenem a szolgáltatásaimba.

Miben segít egy ilyen határozott, tudatos embernek a paktum?

A támogatási összeg a kezdeti időszakban nagyon jó hátteret biztosított – válaszolja Martina, a kezdésnél a folyamatok kitalálása, az ügyfélszerzés, a brandépítés, az irányelvek lefektetése és az új életmód kialakítása kritikus.  Erre a periódusra az anyagi támogatás mellett az is nagy segítség volt, hogy bemehettem a hivatalba a kérdéseimmel. Ez a támogatás a vállalkozói magabiztosságomat segítette, jó érzés volt, hogy van valaki mögöttem, akire számíthatok. Nem kell elveszni a jogszabályokban, a különböző dokumentációkban, mert tudtam, hogy van kihez fordulni, van egy kedves ember, aki mindenben segít. Szerintem ez a mentorálás lényege. A támogatási időszakban, a kezdetek után még volt időm a profiltisztítással is foglalkozni, valamint jobban menedzselni a közösségi média felületeimet. Ezáltal újabb kapuk nyíltak meg előttem, a virtuális asszisztencia további aspektusait használhattam ki, ismerhettem meg. Ennek következtében most mixelt, flexibilis formában dolgozom. Vannak irodai és otthoni munkavégzéses időszakaim.

Ildikó elmeséli még, hogy azzal is tudott Martinának segíteni, hogy amikor elindult a vállalkozása, akkor ajánlotta különböző rendezvényekre előadónak. Így előadott már vállalkozói tanácsadáson, kismama fórumon, foglalkoztatói fórumon, ezeken jó lehetőség volt, hogy bemutatkozzon és inspiráljon másokat is, hogy merjenek változtatni, saját utakat keresni.

Az új utak kereséséhez hozzáteszi még beszélgetésünk végén Martina – nagyon sokan kínálják a szolgáltatásukat virtuális asszisztensként, de  egyelőre még kevésbé merik a vállalkozások az online is elvégezhető munkákat kiszervezni. Nehéz elfogadni, hogy újfajta magatartás tanúsításával, a feladatok delegálásával a vállalkozások profitja érezhetően nő. A számukra annyira nem kedvelt adminisztráció helyett foglalkozhatnának például a termékük tökéletesítésével, gyártásával vagy maradhatna több idejük a szolgáltatásuk biztosítására. Ebben a munkaerő-hiányos időszakban nagyon meg kell nézni, hogy a vállalkozások az idejüket mire szánják.

Nagyon sok sikert a megkezdett úton Martina!

Biroszné Móritz Zsuzsanna

 

 

Céges logó, amelynek érdekessége Martina elmondása alapján, hogy a diagramok olyan virágot mintáznak, amelyek legjobban kifejezik az ő munkastílusát.

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 176 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa