Túl a koronavíruson! – Hogyan élte meg egy szabadúszó szövegíró a karantén nehézségeit?

Tolvaj Vica 2018 elején került be a TOP programba, közel tízéves alkalmazotti viszony után döntött úgy, hogy vállalkozóként folytatja az életét. Kiváló lehetőséget nyújtott számára a program támogatása az induláshoz – a kezdő anyagi hozzájárulás mellett minden segítséget megkapott, hogy tapasztalatlan vállalkozóként mégis megállja a helyét a szabadúszó világban. Vállakozásának első egy évét több lábon folytatta, egyszerre szervezett kézműves foglalkozásokat, rendezvényeket, tervezett weboldalakat, és segítette a hozzá hasonló kezdő vállalkozókat az online jelenlétben. Majd egy igen kedvező lehetőség, és a munka melletti tanulmányainak köszönhetően ma már elismert szöveg-, és cikkíróként tevékenykedik. Több népszerű magazin írója és sikeres marketing ügynökség partnere.

Elmondása szerint a siker kulcsa nem más, mint a bátorság, a kitartás, és a folyamatos fejlődés. A TOP programnak köszönhetően számos területen volt lehetősége kipróbálnia önmagát, tapasztalatot szerezni, és megtalálni azt a „munkát”, ami sokkal inkább hobbi és hivatás számára, mint kötelezettség. Nehézségek persze mindenhol akadnak, Vica élete sem mentes tőlük, de sokkal fontosabbnak tartja a problémákra adott reakciót, mint a gondokon való rágódást, így annak ellenére, hogy a koronavírus az ő munkájából is vett el, mégis megállta a helyét.

Márciusban, mikor bejelentették a szigorításokat egy pillanatra az ő feladatai, ezáltal a bevételi forrásai is veszélybe kerültek. Látszólag egy lábon áll, de mindig igyekszik több vasat tartani a tűzben, ami ebben a váratlan időszakban is jól jött. Partnerei közül többen kényszerültek a folyamatban lévő munkák leállítására, azonban Vicának sikerült megtalálta azt a szegmenst, ahol a karantén alatt is szükség volt a tartalomkészítésre. Felszabadult idejét önfejlesztésre és kapcsolatépítésre használta, ami most a megszorítások lazítása után szépen lassan beérni látszik, így megnövekedett ügyfélkörrel zárhatja a tavaszi karantén időszakot. Vica szerint egy vállalkozó sosem állhat meg és várhatja, hogy őt találják meg a lehetőségek, ha működni akar, folyamatosan nyitott szemmel kell járnia. Jöjjön bármilyen nehézség is, és meg kell mutatnia magát a célközönségének. Fontos az önmenedzselés, főként a nehéz időkben, hiszen sosem tudhatjuk, hogy miközben az egyik oldalon veszítünk, milyen értékes ajtók nyílhatnak ki a másik oldalon.

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa