Projektet zár az Észak-Vasi Paktum

December 31-én zárul az Észak-Vas Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködés című, TOP-5.1.2-15-VS1-2016-00002 azonosító számú projekt. A 2017. januárjában indult, „foglalkoztatási paktum” néven is ismert programra a megvalósító konzorcium 614 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A konzorcium vezetője Kőszeg Város Önkormányzata, tagjai a Vas Megyei Kormányhivatal, a Vas Megyei Önkormányzat és a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.

A projekt kezdeti célja a térségben jellemző szakképzett munkaerő-hiányból fakadó munkáltatói nehézségek enyhítése volt. A 4 éves projektidőszak alatt jelentős változások történtek a helyi munkaerő-piacon: az egyes ágazatokban jellemző munkaerő-hiány mellé 2020-ban társult az az új körülmény, hogy a veszélyhelyzet miatt duplájára emelkedett a regisztrált álláskeresők száma.

A projektbe a Kőszegi, a Celldömölki, valamint a Sárvári járás területén élő, munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű regisztrált álláskeresők kerülhettek be. A 408 programba vont álláskeresőt a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. mentorai segítették önéletrajzírásban, állásinterjúra való felkészülésben, az álláshirdetések közti eligazodásban, pályázásban, valamint a munkahelyre történő beilleszkedésben és bennmaradásban egyaránt. A támogatás eredményeképpen 280 fő jutott munkához, a létszám több, mint fele a támogatás lejártát követő 6 hónappal később is munkában maradt.

A térségi munkáltatók 260 millió forintot meghaladó értékben részesültek a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásához kapcsolódó bérköltségtámogatásból: amennyiben a projekt célcsoportjához tartozó álláskeresőt alkalmaztak, a munkavállaló bérének teljes összegét és járulékait maximum 8 hónapig a projekt fedezte. A munkáltatóknak minimum a támogatási időszak felével azonos időtartamú tovább-foglalkoztatást kellett vállalniuk.

Mintegy 100 millió forint összértékű támogatással 113 fő önfoglalkoztatóvá válását segítette a program azzal, hogy az indulás első 6 hónapjának időszakában fedezte vállalkozói bérüket. A programban 25 millió forintot meghaladó értékű képzési támogatás és a kapcsolódó költségek biztosítása 29 fő részére tette lehetővé az elhelyezkedéshez szükséges képesítés megszerzését. Az álláskeresők a munkáltatók igényeire épülő képzéseken vehettek részt, pl. targoncavezető, raktáros, TB ügyintéző, virágkötő, bolti eladó és nyelvi kurzus.

A paktum alapelveinek megfelelően a projekt vállalta a szektorok közti együttműködések kiépítésének és működtetésének támogatását: a munkáltatók igényeire épülő partnerségi találkozók, fórumok szervezésével számos alkalmat teremtett a térségben a szakmai párbeszéd kultúrájának megszilárdítására. A projekt további, a térségi gazdaságfejlesztésre hosszú távon is kiható eredménye az a programelem, mely a helyi termékek piacra jutását és vásárlását ösztönzi, valamint segíti a befektetők megtalálását, informálását és letelepítését.

Az elért eredmények mögött a konzorciumi partnerek példás összefogása és a munkatársak elhivatott és összehangolt munkája áll. Megfelelő lehetőség esetén a jövőben is keressük a hasonló foglalkoztatási és gazdaság-fejlesztési projektekben való együttműködés lehetőségét.

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa