Mentoraink – Szentgotthárdi Járás

MENTORAINK sorozatot indítottunk április elején, amelyben bemutatjuk munkaerőpiaci mentor kollégáinkat, akik egyéni tanácsadás formájában, személyre szabottan segítik az álláskeresőket a megfelelő munkahely megtalálásában. 

Bemutatásra kerülő kolléganőnk: Kántor Ildikó, munkaerő-piaci mentor

A Szentgotthárdi Járásban végzem a munkám 2017. december óta. Feladatom az álláskeresők mentorálása, segítése az elhelyezkedésben. Azon munkavállalók támogatását is végzem, akik már tudják, hogy hol fognak elhelyezkedni, az ő mentorálásuk és az állás betöltésénél meghatározott ideig a nyomon követésük is a feladataim közé tartozik, ahogy a másik oldalt tekintve, a munkáltatókkal való kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás is.

Hogyan vezetett az utad a mentori munkáig?

Az érettségit követően vámügyintézőként kezdtem el dolgozni cégeknél. 2004-ben az Európai Unióba lépéssel a munkaviszonyom megszűnt, pályát kellett módosítanom és elkezdtem tanulni, főiskolára jelentkeztem, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karára, ahol személyügyi szervező szakon végeztem 2008-ban. Ezt követően kerestem a helyem, több vállalkozásnál dolgoztam, majd Szentgotthárdon a Magyar Vöröskeresztnél területi vezetőként helyezkedtem el. Jó pár éven keresztül töltöttem be a pozíciót, fő munkám a véradásszervezés és egyéb szociális feladatok voltak – innen is adódik a segítői vonal, ami most is megtalált és nagyon szeretek ebben tevékenykedni. Szeretek az embereken segíteni, empatikus vagyok, könnyen teremtek kapcsolatot az emberekkel, érdekel az emberek sorsa.

Miért fontos a mentori munka?

Nagyon sok olyan munkavállaló van, aki bátortalanabb, akit egy kiválasztott munkáltatóhoz is el tudunk kísérni, van, akinek nehézkesebben megy az önéletrajz összeállítása, ebben is segítünk, ha az ügyfeleink igénylik ezt. Célcsoportunkba tartoznak az inaktívak is, akik tartósan, hosszabb ideje nem dolgoznak, az ő segítésük a munkaerőpiacra való visszakerülésben is feladatunk. Tehát, lényeges a személyes segítségadás a munkavállalóvá válásnál; négyszemközti konzultációk során segítünk a számukra legmegfelelőbb állás megtalálásában, az ahhoz vezető úton felbukkanó nehézségeken való túljutásban.

Eddigi mentori munkád során, milyen gyakori problémákkal találkoztál, amikkel hozzád fordultak az álláskeresők?

E rövid időszak alatt a legtöbb olyan mentorálásom volt, hogy célirányosan kerestek meg, hogy van munkahelyük, tudják, hol szeretnének dolgozni. Akik nem célirányosan érdeklődtek munkahelyek felől, náluk rendszerint a bátortalanság volt a legnagyobb probléma, hogy nem indultak el merészen az álláskeresésben, nem tudták, merre induljanak, vagy úgy gondolják, hogy nincs lehetőségük, vagy egyszerűen csak elvesztek az állások tömegében. 

Az önéletrajz írás mennyire jelent problémát az egyes munkakereső korosztályoknál?

A fiataloknál egyáltalán nem probléma, mert ők már többnyire önéletrajzzal érkeznek hozzám, viszont a középkorosztály, vagy az idősebbek, akiknél anno ez még nem volt jellemző, náluk problémát jelent, nekik kell a segítség a megírásához.

Hol találnak meg helyileg a Járásban lakók?

Szentgotthárdon, a Kormányhivatal Hatósági, Foglalkoztatási, Gyámügyi és Igazságügyi Osztály épületében a Kossuth Lajos út 7. szám alatt a földszinten, ahol az álláskeresők regisztrációja is történik.

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 176 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa