Mentoraink – Körmendi Járás

MENTORAINK sorozatot indítottunk április elején, amelyben bemutatjuk munkaerőpiaci mentor kollégáinkat, akik egyéni tanácsadás formájában, személyre szabottan segítik az álláskeresőket a megfelelő munkahely megtalálásában. 

Bemutatásra kerülő kolléganőnk: Vass Gyöngyi, munkaerő-piaci mentor

Nádasdon élek és a Körmendi járásban dolgozom munkaerő-piaci mentorként, 2018 január óta. Korábban szociális területen, családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásban dolgoztam hosszú ideig, sokat foglalkoztam álláskeresőkkel és hátrányos helyzetűekkel. Ezután váltottam, a versenyszférában helyezkedtem el, csoportvezetőként dolgoztam egy vasvári cégnél. Úgy gondolom, hogy mivel az elmúlt években magam is többször kerestem állást, kellő tapasztalattal  rendelkezem e téren. Mindemellett érdekeltek a mentori munka adta kihívások, ezért felkeltette az érdeklődésem ez a lehetőség és elvállaltam a feladatot.

Miért fontos számodra a mentori munka, miben tudsz segíteni a hozzád fordulóknak?

Amikor valaki állást keres, a legfontosabb, hogy tisztában legyen azzal a vágyával, hogy mit szeretne csinálni. Ha nem olyat választ, ami az irányultságának megfelelő, akkor nem biztos, hogy azt a munkát sokáig fogja végezni. Fontos, hogy a vágyait a képességeivel, végzettségével összehozzuk. Nagyon sokszor előfordul, hogy valaki nem is gondol arra a munkára, álláslehetőségre, ami a hobbijából adódna, vagy hogy  egy bizonyos témában felszedett tudására, tapasztalatára épít, hogy ezeket is beleírja az önéletrajzába és azokat egy állásinterjún kiemelje. Főleg fiataloknál, pályakezdőknél látom ezt, hogy szereztek végzettséget, és azzal szeretnének elhelyezkedni és az egyéni képességek, munkatapasztalatok esetleg iskolai gyakorlatok nem kerülnek felszínre az álláskeresésre való felkészülésben. Véleményem szerint érdemes minél többféle képességet hangsúlyozniuk az állásinterjún, hogy kiszélesítsék azon lehetőségek körét, melyekben jártasságot szereztek.

Tapasztalataid szerint, mi az általános nehézség a hozzád fordulóknál álláskeresés terén?

Más jelenti a problémát a fiatalabbaknál és az idősebbeknél. Utóbbiak nehezebben mozdulnak ki a komfortzónájukból: hogy messzebbre járjanak el dolgozni, vagy éppen, hogy egy adott területen még nem dolgoztak, ez mind gátló tényezőként jelenik meg náluk. A fiatalok pedig talán inkább a lehetősége(i)ket nem ismerik, az internetről sem tudnak számukra megfelelő eligazítást kapni abban, hogy merre induljanak el az álláskeresésben.

Jellemző, hogy a fiatalok nemcsak a lehetőségeikkel, hanem a saját képességeikkel sincsenek tisztában, ha álláskeresésről van szó?

Igen, előfordul. Személyes tanácsadáson, amikor kapcsolatba kerülünk, igyekszem felmérni a helyzetüket, hogy milyen iskolai gyakorlatot szereztek, mivel foglalkoztak, ezeket mind átbeszéljük, hogy minél szélesebb képet kapjak róluk és, hogy ezek feltérképezve, belekerüljenek az önéletrajzba.

Sikersztori?

Az ügyfeleim közül ez alatt a rövid idő alatt is értünk el eredményt abban, hogy a pályázatokat minél több helyre eljuttatták, érdemi lépéseket tettek a munkahely-keresésben, állásinterjún vehettek részt. Van egy ügyfelem, aki kifejezetten pozitív példa, mert azzal érkezett, hogy ő a szakmájában biztos nem tud elhelyezkedni. Azóta viszont már több állásinterjún részt vett és haladunk afelé, hogy önbizalmában megerősödve, interjú tapasztalatokat szerezve elhelyezkedjen. Másik hasonlóan sikeresnek mondható  ügyfelem, aki nyelvtanári végzettséggel, vállalkozóvá válással tudott egy nyelviskolánál elhelyezkedni.

Hallani arról is, hogy titeket, mentorokat olyanok keresnek fel, akik már elhelyezkedtek. Ez hogy működik, miben tudtok nekik segíteni?

A munkáltatók is vehetnek igénybe támogatást, őket keressük mi is és a Foglalkoztatási Osztály is. Ám, ha a munkáltató a saját keresése során talál olyan munkaerőt, akit szívesen alkalmazna, akkor ő indítja a folyamatot, a támogatás és a mentori szolgáltatás igénybe vételét. A támogatás ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísérjük a foglalkoztatást, beilleszkedést, támogatást nyújtunk a felmerülő problémák megoldásához. A támogatás végéig tart a mentori szolgáltatás. Elsősorban a beilleszkedésnél segítünk,  ha olyan jellegű a probléma, akár kommunikációs eszközök megbeszélésével, információ nyújtással. Munkajogi kérdésben is tudunk segíteni, vagy szükség esetén az illetékesekhez irányítani az ügyfelet. 

Hol találnak meg helyileg a Járásban lakók?

Körmenden, a Szabadság tér 5. sz. épület 2. emeletén lévő irodában. 

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa