Mentoraink – Vasvári Járás

MENTORAINK sorozatot indítottunk április elején, amelyben bemutatjuk munkaerőpiaci mentor kollégáinkat, akik egyéni tanácsadás formájában, személyre szabottan segítik az álláskeresőket a megfelelő munkahely megtalálásában. 

Bemutatásra kerülő kolléganőnk: Papp-Felber Anita, munkaerő-piaci mentor

Győrben végeztem szociálpedagódia szakon, a szakmámban eddig a büntetés-végrehajtás területén dolgoztam. Jelenleg GYED-en vagyok, a mentori munkát másodállásként végzem. Eredeti státuszom a büntetés-végrehajtásban pártfogó felügyelő, az is hasonló szerepkör, csak ott fogvatartottaknak segítünk szabadulásra felkészítésben és a szabadlábon lévőknek a visszaintegrálódásban. Mivel a mentori munka valamelyest hasonló a pártfogó felügyelői munkámmal, úgy döntöttem, megpróbálom ezt is. Szeretem a munkám, izgalmas, szerteágazó feladatokat kapok. Szívügyem a GYED/GYES-ről visszatérők segítése.

Mi jelenti a GYED/GYES-ről visszatérőknél a fő problémát?

A munkaidő, valamint, az, hogy a munkáltatók nehezen tolerálják, ha például az édesanya táppénzen van a gyermeke miatt. A munkáltatók eléggé akadozva nyitnak az atipikus foglalkoztatás felé, jó lenne, ha picit rugalmasabban kezelnék a kérdést, hiszen munkaerő szempontjából ők nagyon tudnak dolgozni, nagyon megbecsülik a munkáltatót és nagyon lojálisak tudnak lenni, ha kapnak esélyt arra, hogy dolgozzanak.

Miért fontos a mentori munka számodra?

Azt gondolom, egy olyan személyiség vagyok, aki hidat képezhet segítségnyújtásával a célcsoportot képezőknek (például a hátrányos helyzetűeknek, megváltozott munkaképességűeknek és a GYES/GYED-ről visszatérőknek). Adottak a lehetőségeink, ismerjük a cégeket, kapcsolatban állunk velük. A Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályával (volt Munkaügyi Kirendeltség) konzorciumban dolgozunk, így tőlük is minden olyan segítséget megkapunk, ami az elhelyezkedést segíti. Nekünk az a feladatunk, hogy embereket toborozzunk, velük kapcsolatban legyünk, felkészítsük az álláskeresőket arra, hogy a munkaerő-piacra visszatérjenek. A Járási Hivatalban dolgozó kollégák eléggé leterheltek ebből a szempontból, és nem tudnak annyira személyes kapcsolatot kialakítani az ügyfeleikkel, mint mi, mentorok. Ha kell, elmegyünk a munkahelyre vagy elmegyünk hozzájuk, ha nem tudnak a gyermekektől kimozdulni otthonról. A mentori kapcsolat egy személyes, bizalmon alapuló kapcsolat: nekünk el tudnak mondani egészen személyes információkat, amit mi ennek megfelelően kezelünk. Ezek a többletinformációk és a személyes kapcsolat, ami megvan a cégekkel is, hidat alkot a munkavállaló és a munkáltató között és nagyon jó eredményeket is mutat már most, a projekt elején.

Hol vagy elérhető, akik a segítségedet kérnék, hol találnak meg?

Fent vagyunk a Facebookon és a weben is Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum néven, ott megtalálható minden mentor elérhetősége, továbbá személyesen Vasváron, az Önkormányzat épületében is elérhető vagyok bizonyos napokon. A Dél-Vas Megyei Gazdasági- és Foglalkoztatás-fejlesztési Paktum a helyi újságokban is megjelenik, például a vasváriban írtam már a többi között az önéletrajz-összeállítás fortélyairól és az álláskeresésről is. Azoknak is ajánlom a megkeresést, akik még jelen pillanatban nem gondolkodnak álláskeresésen, mert a munkakeresésre való felkészítés egy folyamat, így még iskolába járók is jelentkezhetnek, hogy amire végzettséget szereznek, megfelelően felkészítve vágjanak neki a keresésnek. Vagy, aki váltani szeretne, fel tudjuk készíteni erre. Olyanok jelentkezését is várjuk, akiknek szociális életbeli hátránya, nehézsége van, tudunk segíteni megoldásokat keresni. Hangsúlyozom, ez egy személyes kapcsolat, bárki, bármilyen nehézséggel küzd és ez hátráltatja az álláskeresését, forduljon hozzánk bizalommal.

Milyen sikertörténeteid vannak?

Pályakezdő kérte a segítségemet, aki nem tudta, hogy merre induljon az álláskeresésben. Egy helyi foglalkoztatónál tudott elhelyezkedni, ahol több hónapja dolgozik. Vannak olyan ügyfeleink, akik hitetlenek voltak abban, hogy ki tudnak lépni egyből a munkaerőpiacra és egy-két beszélgetéssel most már ott tartunk, hogy az önéletrajzukat elkészítették. Egy fiatal lánynál néhány találkozót követően sikerült behatárolni, hogy nagyjából mi érdekli, milyen munkát lenne érdemes keresnie. Nálam most inkább olyan ügyfelek vannak, akik mentális felkészítésen vesznek részt a munkakeresés előtt.

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa