Mentoraink – Sárvári Járás

MENTORAINK sorozatot indítottunk április elején, amelyben bemutatjuk munkaerőpiaci mentor kollégáinkat, akik egyéni tanácsadás formájában, személyre szabottan segítik az álláskeresőket a megfelelő munkahely megtalálásában. 

Bemutatásra kerülő kolléganőnk: Zsédenyi Tímea, munkaerő-piaci mentor

Végzettségemet tekintve Közgazdász és Humánerőforrás menedzser vagyok, GYES-ről visszatérve magam is ismerem a munkakeresés, munkába állás dilemmáit, kihívásait. Ugyanakkor a 12 év munkaerő-piaci programokban eltöltött év tapasztalatait is felhasználva, a munkáltatók igényeit ismerve, felelősen tudom segíteni a hozzám fordulókat. A mentori folyamatban jól tudom hasznosítani  azokat az átfogó ismereteket, amelyeket a korábbi programokban szereztem, illetve a munkáltatókkal való kapcsolatok révén ismerem a foglalkoztatók munkavállalókkal szembeni igényeit. Másfelől a mentori munka sajátossága, hogy az álláskeresőket, az esetleges nehézségeiket kívülről látva könnyebb megtalálni az egyénhez illeszkedő megoldást, a szükséges képzést, illetve állást.

Milyen lehetőségeik vannak az álláskeresőknek arra, hogy erősítsék a képességeiket, hogy versenyképes(ebb)ek legyenek?

Az első találkozás alkalmával fontos, hogy megismerjem az álláskeresőt: minden egyén más és más, eltérő eszközökkel lehet eredményeket, egyéni fejlődést elérni. Legelső lépésként egy motivációs, önismereti beszélgetés során tisztázzuk, hogy mi a célja, elképzelése, milyen munkát szeretne, illetve ezek az elképzelések miként illeszkednek az egyén képességeihez. Ha ezek a dolgok nem csengenek össze, akkor önismereti tesztekkel tovább keressük a hozzájuk leginkább illő lehetőségeket. Sokan elkeseredve jönnek hozzám, hogy régóta nem találnak munkát, ám e beszélgetések során felszínre kerülnek azok az apró öntudatlan tényezők, amelyek gátolják a sikeres elhelyezkedést. Fontos, hogy az álláskeresők megfelelő önismerettel és önbizalommal rendelkezzenek, mert ez segíti a sikeres munkakeresést A legfőbb cél, hogy az álláskeresők sajátítsák el azon készségeket, melyekkel önálló munkahely keresésére képesek és saját erőből érjék el, hogy felvegyék és hosszú távon alkalmazni tudják őket. Ide tartozik például egy jó önéletrajz megírása, a személyiségéhez illeszkedő álláskeresési technikák magabiztos alkalmazása, és a sikeres állásinterjú módszerének ismerete.

Miből áll az állásinterjúra felkészítés, hogyan készíti fel a mentor a hozzá fordulót az első találkozásra a lehetséges alkalmazójával?

Az interjút megelőzően beszélünk arról, hogyan jelenjen meg a munkáltatónál – ez természetesen munkahelytől, munkakörtől is függ: melyek a hatékony metakommunikációs eszközök, azaz, mit üzenhet például a testtartásásával, mimikájával, gesztusaival, illetve átbeszéljük az állásinterjúkon általánosan feltett kérdésekre adott lehetséges válaszokat is. Ha sikeres az interjú és felvételt nyer a mentorált, akkor átbeszéljük a munkaszerződés, illetve a munkajogviszony munkajogi kérdéseit. Amennyiben igényli, segítem a beilleszkedésben és végigkísérem a munkafolyamatok elsajátításának kezdeti lépésein.

A mentorok nemcsak a hozzájuk fordulókat segítik, hanem maguk is kimennek terepre a célcsoportokat felkutatni, ez hogyan zajlik nálatok?

Számos toborzási alkalmat szervezünk, pl. állásbörzék, kismama fórumok, megváltozott munkaképességűek-, közfoglalkoztatottak tájékoztatása, stb.  A Kormányhivatallal közösen pályaválasztási napokon vettünk részt középiskolákban, ahol a végzős diákokat tájékoztattuk az előttük álló munkakeresési folyamatokról, lehetőségeikről, jogaikról és kötelezettségeikről. Előadásainkban kitértünk az önéletrajzírás sajátosságaira és fontosságára, álláskeresési technikákra, a Kormányhivatal által nyújtott elhelyezkedési támogatások körére, feltételeire, kiemelve a mentori szolgáltatások fontosságát. A tájékoztatók sikerét igazolja, hogy  több száz diák vett részt az előadásainkon, és ennek hatására többen felvették velünk a kapcsolatot, hogy tudatosan készülhessenek a munkavállalásra.

Hol találnak meg helyileg a Járásban a lakók?

Sárváron, a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának épületében, a Batthyány u 47. szám alatt a 2. emeleten várom az álláskeresőket. Személyes találkozó előtt érdemes telefonon egyeztetni a pontos találkozó időpontját, mert sokszor vagyok külső helyszínen.

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa