A világ(járvány) kihívásai – foglalkoztatási párbeszéd a megyében működő paktumokban dolgozók oldaláról megközelítve

A szerdán megrendezésre került ernyőszervezeti ülés is alkalmazkodott a világjárvány helyzet miatt kialakult kommunikációs lehetőségekhez. A több mint 20 résztvevő számára az eredményekről szólva dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna elmondta: a megyei paktum zár, de a helyi paktumok (a déli, az északi, illetve Szombathely és járása) működnek tovább, a megye ernyőszervezeti feladatokat továbbra is ellát. Többek közt ezért jött létre a Vas Megyei Foglalkoztatási Fórum. Az elmúlt években az összefogás és az együttműködés volt jellemző; a szerdai konferencián összegezték a jó gyakorlatokat, és az új helyzet által generált kommunikációs és kapcsolattartási lehetőségeket. A paktumos kollégák szakmai értekezlete volt ez, ahol megegyeztek: segítik a vállalkozókat, az álláskeresőket.

Breznovits István, a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője előadásában áttekintette az országos honlapokat is, amelyek segíthetnek a munkakeresésben. Javasolta, hogy kistérségi szinten is érdemes olyan online fórumokat létrehozni, amit megyei szinten már megteremtettek. Még pontosabb képet lehetne kapni, ha járási hivatalokkal, kistelepülési önkormányzatokkal – egyszerre 15-20 résztvevővel – rendeznének hasonló konzultációkat, kinek miben van szüksége segítségre.

Polgármesterek, jegyzők számára is létesíthetnének internetes platformokat arról, hol milyen nyomás érzékelhető a munkaerőpiacon. Szentgotthárdon például egyértelműen kiderül, hogy az ausztriai ingázók megjelentek a foglalkoztatási hivatalban; ez tovább erősödhet, ha a helyzet nem normalizálódik rövid időn belül. Számba vették, milyen krízismegoldások lehetségesek, egyelőre az egyszeri önkormányzati támogatások realizálódnak. A kis- és középvállalkozások számára javasolták a digitális átállást, hogyan működhetnek költséghatékonyabban.

A témát Varga Eszter, a Regionális Humán Innováció Képzési Nonprofit Kft. ügyvezetője bontotta ki, bemutatva egy terméket, aminek a fejlesztését már egy éve megkezdték. A kis- és középvállalkozások támogatását tűzték ki célul. A szolgáltatást adott cégre tervezik, megkönnyítve és gyorsítva annak belső munkafolyamatait, külső tájékozódását és eléréseit. Például segítséget tudnak adni a feladatok kiosztásában és lekövetésében, az ügyfélkapcsolatok intézésében, az online számlázáshoz szükséges felhőalapú pénzügyi rendszerek bevezetésében.

A rendezvényen elhangzott előadások anyagai:

 

Digitális átállítás – Varga Eszter

 

 

 

 

Zsuzsanna Dr. Biroszné Móritz

Szerkesztő

Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum szakmai vezető

birosz-zsuzsa -nak összesen 181 bejegyzése van.Összes bejegyzés az írótól: birosz-zsuzsa